måndag 6 februari 2012

Debatt artikel om laxen i Östersjön

Ge laxen i Östersjön en chans att överleva


Östersjölaxen är starkt hotad. Återvandringen till lekälvarna är katastrofalt dålig och för smålaxen är överlevnaden låg. Ett försäljningsförbud för Östersjölax och fångstbegränsningar för trollingfisket på vildlax skulle vara två viktiga steg på vägen, skriver bland andra Joakim Ollén, Sportfiskarna.

Relaterat

Tillståndet för Östersjölaxen är kritiskt. Uppvandringen för lek i de svenska älvarna har minskat dramatiskt under de senaste åren. Överlevnaden är mycket låg för de laxungar som lämnar älvarna varje vår. Därför fick Östersjölaxen nyligen rött ljus i WWF:s konsumentguide.

Det står helt klart att fler laxar måste tillåtas återvända till sina ursprungsälvar om trenden ska vändas. EU-kommissionen föreslog i höstas en minskning av yrkesfisket med 79 procent för att vända trenden. Tyvärr gick bland andra den svenska regeringen emot forskarnas förslag.

Beslutet att stoppa allt yrkesfiske efter lax till havs och i stället styra över fisket till älvarnas mynningsområden som Havs- och vattemyndigheten (HaV) fattade strax före jul är i det perspektivet både nödvändigt och välkommet. Ett yrkesfiske som ett normalår redovisar inkomster på mindre än 15 miljoner kronor. Samtidigt får samma yrkesfiskare årligen lika mycket i sälskadersättningar.

Varför ska människor äta lax som inte djur får äta? Regeringen borde omedelbart införa ett totalt försäljningsförbud för lax från Östersjön. Skälet är att Östersjölaxen dessvärre innehåller så höga halter av dioxin att köttet enligt EU:s livsmedelsdirektiv inte ens är tjänligt som djurfoder. Att den svenska regeringen förhandlat fram ett undantag från reglerna som möjliggör försäljning till den egna befolkningen är en skam. All export från Sverige av Östersjölax till andra EU-länder är redan förbjuden!

Genom ett saluförbud åstadkoms alltså ett skydd för laxen samtidigt som befolkningen skyddas mot att äta en fisk som är hälsovådlig. Självklart ska de yrkesfiskare som drabbas av ett förbud kompenseras, här kan subventionspengar från EU för en gångs skull användas till något nyttigt.

Varför inte fler arbetstillfällen i avfolkningsbyggd i norr? Det kanske mest paradoxala i sammanhanget är att ett bevarande av Östersjölaxen samtidigt skulle kunna ge fler arbetstillfällen. Om laxen får vandra upp i sina ursprungsälvar i stället för att fiskas upp i havet skulle flera hundra nya arbetstillfällen kunna skapas inom fisketurismen, enligt studier från Umeå universitet. Länder som Island och Norge har redan lyckats med detta, men även Mexiko, Panama och Ryssland. I till exempel Norge skapar sportfisket efter lax i älvdalarna mer än 3 000 årsarbetstillfällen.

Laxen skulle fortsatt vara onyttig som mat. Men återutsättning av laxen är snarare regel än undantag inom dagens sportfiske. Själva upplevelsen av naturen och fisket blir det viktiga, inte att döda och äta upp fisken.

Regeringen bör samtidigt som ett försäljningsförbud också införa fångstbegränsningar för det sportfiske efter vildlax i havet som sker via trolling – allt för att laxen ska få komma hem och leka.

Var finns visionen om en levande landsbygd? Eskil Erlandsson är ytterst ansvarig för situationen och vi föreslår att ministern ger ett svar på vad han tänker göra för att rädda Östersjölaxen och samtidigt utveckla förutsättningarna för nya gröna och osubventionerade arbetstillfällen i glesbygd genom näringarna runt sportfisket. Nu är det dags att välja: man kan nämligen inte både äta laxen och ha den kvar!

Joakim Ollén

ordförande Sportfiskarna

Nicolas Jändel

chefredaktör Allt om Flugfiske

Martin Falklind

chefredaktör Fiskejournalen

Mats Gyllsand

chefredaktör Fiske för Alla / Jaktmarker & Fiskevatten

Thommy Gustavsson

chefredaktör Flugfiske i Norden

Jörgen Larsson

chefredaktör Fiske-Feber

Marcus Hallquist

chefredaktör Flugfiske-Feber

Benny Lindgren

chefredaktör Svenskt Fiske



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar