Pressmeddelande
Genetisk mångfald hos vildlax i Östersjön avgörs med nytt EU-förslag
2012-02-07 09:48
Östersjölaxen är en unik resurs av stor betydelse för fiske och ekologi som hotas av utrotning. Men meningarna går isär om hur laxen ska räddas. Utplanteringar av lax som föds upp i odling har av många forskare länge ansetts utgöra ett av hoten medan fiskare bedömt dem som nödvändiga. EU-kommissionen föreslår nu att utplanteringarna stoppas.
Forskare och experter från länderna runt Östersjön samlas nu vid ett seminarium vid Stockholms universitet för att presentera kunskap om laxens genetik och diskutera med fiskodlare, naturvårdare, myndighetspersoner. Isabella Lövin, EU-parlamentariker och enligt tidningen MiljöAktuellt Sveriges tredje miljömäktigaste person, inleder seminariet om för- och nackdelar för laxens biologiska mångfald. Forskaren Anna Palmé och professor Linda Laikre vid Stockholms universitet, som leder arbetet med att utreda de genetiska riskerna med och utan laxutsättningar, medverkar också vid seminariet. En av huvudtalarna är professor Michael M Hansen, en av Europas ledande experter på laxfiskars genetik.
- I Danmark har vi övervakat de genetiska effekterna av utplanteringar. Våra resultat har lett till att stora delar av utsättningarna har stoppats, säger professor Michael M. Hansen.
- Vikten av biologisk mångfald på gennivå är troligen underskattad idag, menar Linda Laikre. Nya forskningsrön visar på att genetisk mångfald behövs för arters fortlevnad och ekosystemens funktion.
- Sverige har en unik situation att bidra till östersjölaxens fortlevnad, fortsätter Anna Palmé, Stockholms universitets arrangör och expert på utsättningsproblematiken. Vi har fortfarande livskraftiga vilda bestånd och vi har en stark bevarandegenetisk kunskap.
Seminarium
Tid: 9 februari, kl. 10.00 – 17.00
Plats: Stockholms universitet, Aula Magna, Vänstra hörsalen
Språk: engelska
Arrangör: Zoologiska institutionen, Stockholms universitet
Medverkande, bland andra:
Professor Michael M. Hansen, Århus universitet, Danmark
Professor Marja-Liisa Koljonen, Finnish Game and Fisheries Research Institute, Finland
Lars Hedman, Bergeforsens laxodling, Vattenfall
Gunnar Norén & Nils Höglund, Coalition Clean Baltic
Peter Funegård, Havs- och vattenmyndigheten
Professor Linda Laikre & Dr Anna Palmé, Stockholms universitet
Bakgrundsinformation
Älvarna runt Östersjön har genetiskt unika laxbestånd. Bestånd som anpassats till miljöförhållandena i varje älv. Utbyggnaden av vattenkraftverk i älvarna hindrar vildlaxens vandringar till och från lekplatser. Många genetiskt särpräglade bestånd har gått förlorade och förlusterna kan ha konsekvenser för laxen, fisket och ekosystemen.
Storskaliga utsättningar av laxar som fötts upp i odling har genomförts Östersjön i decennier för att kompensera för bortfallet av naturlig lek. Men dessa utsättningar medför att främmande genetisk material sprids och kan försämra genetiken hos kvarvarande bestånd. Forskare inom bevarandegenetik har länge varnat för dessa risker. EU-kommissionen menar att utplanteringar av unga laxar som görs storskaligt i Östersjön kan skada kvarvarande vilda bestånd och att de bör stoppas.
Vilka är konsekvenserna på biologisk mångfald av detta beslut? Finns en risk att genetisk mångfald som idag upprätthålls av odlingar går förlorad? Vilka är isåfall konsekvenserna av detta? Populationsgenetikerna vid Stockholms universitet arbetar med en rapport kring dessa frågor. Seminariet och workshopen är ett led i detta arbete. Resultaten kommer att påverka Sveriges vidare nationella och internationella arbete med laxfrågan.
För mer information kontakta:
Anna Palmé: 070-485 72 67
Linda Laikre: 070-525 45 74